Як діяти звичайному громадянину у надзвичайній ситуації воєнного характеру, в умовах збройного конфлікту

Як діяти звичайному громадянину у надзвичайній ситуації воєнного характеру, в умовах збройного конфлікту

У цей неспокійний час до загроз потрапити громадянину у надзвичайну ситуацію природного чи техногенного характеру додалася реальна загроза потрапити до зони дії надзвичайної ситуації воєнного характеру.

Як діяти в цих умовах, щоб уберегти себе та близьких у цій обстановці?

Як поводитися, якщовипотрапилипідобстріл?

Потрібновраховувати, щоуразливими факторами звичайного осколочно-фугасного боєприпасу є ударнахвиля та осколковеураження, касетного снаряда -ураженняготовимизабійнимиелементами.

У ційобстановціважливо правильно вибратиукриття та швидкозайнятийого. Почувши звук пострілуаборозриву при артилерійському (мінометному) обстрілі, необхіднонегайнозалягти- цечастковозахиститьвідуламків та вибуховоїхвилі. Якщообстріл застав у маршрутціабовласномуавтомобілісліднегайнозупинитиавтомобіль, відбігтивід дороги у протилежнийвідбудівель і споруд і залягти на землю. Після того, як вщухнутьпострілиаборозривипершоїчерги, необхідноозирнутися, знайтинадійнішеукриття та швидкозайнятийого. Якщообстрілведетьсяізреактивних систем залпового вогню, мінятиукриття не рекомендується. Реактивний снаряд дужесхильний до впливу приземного вітру («розкид» їхдуже великий) і високаскорострільністьцієїартилерійськоїсистеми (два постріли в секунду) не дозволить безпечнозмінитиукриття. Цеможна буде зробитипіслязакінченнячерги.

При артилерійськомуобстріліможнасховатися в таких місцях:

- у спеціальнопобудованихсховищах (вони маютьнадійніперекриття, обладнані системою вентиляції та мають не меншедвохаварійнихвиходів), у нашомумісті таких сховищ у зоніжитловоїзабудовинемає, вони є лише на підприємствах, якіпродовжують свою діяльність у воєнний час для укриттяпрацюючоїзміни ;

- у підземномупереході;

- у будь-якійканаві, траншеїчиямі, вздовжвисокого бордюру, фундаменту огорожі;

- у підваліодноповерховогобудинку (з обліку таких підвалів у нашомумістіблизькопівторитисячі);

- у ямах-воронках, щозалишилисяпісляобстрілівабоавіаударів;

- у крайньомувипадку, у під'їздах та підвалахбагатоповерховихбудинків, проте тут виникаєзагрозаопинитисяпід завалами зруйнованоїбудівлі.

Важливо: будь-яке підвальнеприміщенняможе бути найпростішимукриттям. ЦепідвалВашого приватного будинкучипідвалбагатоповерховоїбудівлі. Якщообстрілвже почав вибігати з приміщення не можна, Ви потрапитепідуламки. Необхіднолягти на підлогубілякапітальноїстіни будь-якоговнутрішньогоприміщенняВашоїквартири на відстанівідвікон та дочекатисяприпиненнявогню.

Не рекомендуєтьсяховатися:

- підстінамибудинків і магазинів - можнаотриматипоразку осколками скла, штукатурки та шиферу, вони можуть бути небезпечнітакож як і осколки снарядів, взагалі треба ховатися не ближче 30-50 метріввідбудівель та споруд;

- підрізноютехнікою (автобусами, вантажівками);

- у водоймах, фонтанах – відрозриву у водіможливийгідроудар і як наслідок – важкаконтузія;

- у парковійзоні - можливеспрацьовуванняпідривника снаряда абомінометноїмінивідгілок і стовбурів дерев і як наслідокураженняуламкамивеликоїплощівідрозривубоєприпасу над землею.

У самому несприятливомувипадку - коли порядукриттянемаєпотрібнолягти на землю, закрити голову руками. Як правило, більшістьбоєприпасів з ударнимпідривникомспрацьовують при ударіоґрунтіуламкирозлітаються не нижче 50 см над поверхнею.

Такожпід час обстрілунеобхідновідкрити рота, щоб не отриматиконтузію при близькомурозриві.Післяприпиненняобстрілу не можначіпатиуламки та будь-якінезнайоміпредмети, боєприпаси могли не розірватися та детонуютьвіддотику.

Заздалегідьвизначити початок обстрілунеможливо, оскількишвидкість снаряда, ракетимайжевдвічібільша за швидкість звуку і початок обстрілуможнавизначититільки по розриву снаряда.

Як і при загрозіповені та землетрусунеобхідно бути готовим до екстреноїевакуації. Враховуючи, що часу на збориможе і не бути, необхіднозавчаснопідготувати «тривожну» валізу, рюкзак або сумку.

Що в ньомупотрібномати:

- копіїважливихдокументів (паспорти, свідоцтва про народження, документів на машину та нерухомість), грошіготівки та картки все це у водонепроникнійупаковці;

- дублікатиключіввідбудинку та машини;

- невеликий радіоприймач з комплектом батарей та мобільний телефон іззарядкою;

- ліхтарики на кожного з комплектом батарейок;

- невеликий комплект інструменту (багатофункціональнийніж, пасатижі, ножиці, топірець) та скоч, шнур, нитки, голки, запальничку, сірники у водонепроникнійупаковці;

- аптечка першоїдопомогистандартноїкомплектності плюс особистімедичніпрепарати (у разіхронічних хвороб);

- запасний комплект спідньоїбілизни, плащ, надійне та зручневзуття, рукавички;

- засобигігієни, носовіхустки, кількакомплектіввологих та сухих серветок;

- посуд - казанок (миска), ложка, кухоль, фляга,;

- запас їжіготової до вживання без попередньоїобробки та яка не займаєбагатомісця, висококалорійнісолодощі, горілка (питний спирт), галети, запас питної води:

Важливо: заздалегідьдомовтесязісвоїмиблизькими про місцезбору та способизв'язку, якщо в ходіевакуаціївивтратите один одного. Маленьким дітямвкладіть у кишеню одягу записку з ім'ям, прізвищем та домашньоюадресою.

Такірекомендаціїдопоможутьуберегти себе та своїхблизьких в умовахнадзвичайноїситуації, але найкращарекомендація – це у такіситуації не потрапляти.

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Обухівського РУ

ГУ ДСНС України у Київській області старший лейтенант служби цивільного захисту

Владислав СЕКРЕТ

Кiлькiсть переглядiв: 83

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.