НОВИЙ КОРОНАВІРУС 2019 РОКУ (2019-NCOV)

НОВИЙ КОРОНАВІРУС 2019 РОКУ (2019-NCOV)

У скількох країнах зафіксовано коронавірус 2019-nCoV?

Станом на ранок 31 січня 2020 року у світі зареєстровано 9 776 підтверджених лабораторно випадків нової коронавірусної інфекції, зокрема 213 летальних. Окрім Китаю, 99 випадків інфекції зафіксовано у 20 країнах світу.

У трьох державах за межами Китаю відбулося передавання інфекції від людини до людини.

Що таке новий коронавірус 2019-nCoV?

Новий коронавірус 2019 року (2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року.

Симптоми

У людини, інфікованої 2019-nCoV, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами:

· гарячка;

· кашель;

· задишка (ускладнене дихання).

Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів 2019-nCoV спричиняє запалення обох легень.

Чи є вакцина?

Наразі немає вакцини для захисту від 2019-nCoV. Найкращий спосіб запобігти зараженню — уникнути впливу цього вірусу.

Чи є лікування?

Не існує специфічного противірусного лікування для 2019-nCoV. Люди, інфіковані новим коронавірусом, можуть звернутися по медичну допомогу, щоби полегшити симптоми.

Як захиститися від інфікування:

· уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель;

· не торкайтеся обличчя немитими руками;

· часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;

· ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця;

· уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

Як запобігти поширенню інфекції:

· якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати).

· якщо ви відвідували Китай і протягом 2 тижнів після цього у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, негайно зверніться по медичну допомогу.

· під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки.

· необхідно дезінфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина.

Які алгоритм і тактика ведення контактних осіб?

30 січня 2020 року було отримано рекомендації щодо алгоритму і тактики ведення контактних осіб від Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ЄЦПКЗ).

Згідно з цим алгоритмом, ті особи, які не мали близького контакту з новим коронавірусом, зокрема пасажири, що прибули з епідеміологічно неблагополучних районів, не підлягають спеціальному медичному спостереження. Їм рекомендовано самостійні нагляд і термометрію протягом 14 днів з моменту останнього можливого чи потенційного контакту з новим коронавірусом. Ці заходи може бути припинено, якщо у них відсутні симптоми ГРВІ.

У випадку, якщо температура підвищується, таким особам рекомендовано надягнути маску та звернутися до лікаря для подальших дій.

Чи потрібні карантинні заходи серед пасажирів, які прибули з Китаю?

Карантин та ізоляція пасажирів не призводять до підвищення ефективності як виявлення нових випадків, так і стримування поширення епідемії.

Згідно із рекомендаціями ВООЗ і ЄЦПКЗ розрізняють два можливі типи контакту:

· високого ступеня ризику;

· низького ступеня ризику.

Перебування в Китаї та навіть переліт із хворим належать до низького ступеня ризику. Наразі немає доказової бази, що карантин буде ефективним методом стримування чи попередження імпорту нового типу коронавірусу.

Водночас, усі дії Центру громадського здоров’я України та Міністерства охорони здоров’я України спрямовані на максимально швидку локалізацію коронавірусу, якщо він буде завезений на територію нашої країни.

Де можна відстежувати актуальну інформацію про коронавірус 2019-nCoV у світі?

Головний інформаційний ресурс —офіційна сторінка Всесвітньої організації охорони здоров’я, де створене спеціальне сховище даних і актуальних інструкцій з епідеміологічних особливостей, профілактики і клінічного ведення нового коронавірусу. Цю інформацію оновлюють щоденно.

Насайті Європейського центру з профілактики та контролю захворюваньє інформація щодо правильного поводження із контактами високого та низького ступенів ризику.

Також була створена онлайн-платформа для відстеження актуальної інформації щодо нового коронавірусу насайті Університету Джона Гопкінса.

Кiлькiсть переглядiв: 195

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.